חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

סבתא שערבה לשובו של נכדה מחו"ל חויבה במלא הסכום עקב אי חזרתו במועד

מאת: יעל גורליק, עו"ד | תאריך פרסום : 27/02/2011 10:54:00 | גרסת הדפסה

לפסק הדין בעניין א.ק נגד א.א.

צו עיכוב יציאה מהארץ ביחס לבנו של התובע בוטל בכפוף להמצאת התחייבות על סך 70,000 ש"ח מצד סבתו של הילד באם לא יושב עד תאריך מסוים. בפועל, אם הקטין הרחיקה אותו לקנדה שלא על מנת לשוב לארץ. לאחר מאבק משפטי הוחזר הקטין, וביהמ"ש לענייני משפחה בטבריה חייב את הסבתא לשלם לאב את מלוא סכום הערבות.

האב ובתה של הערבה ניהלו מערכת יחסים ללא נישואין ממנה נולד בנם הקטין. בתביעה שהגישה האם לבית המשפט לענייני משפחה במסגרתה ביקשה להנפיק דרכון לקטין על מנת שיוכל לצאת עמה ועם משפחתה לחו"ל, טענה האם, כי אין בכוונתה לנסוע לחו"ל מבלי לשוב, והאב התנגד לתובענה וטען כי האם מתכוונת להגר לקנדה, הסכים להנפקת הדרכון וליציאת הקטין מהארץ בין היתר בכפוף לצו עיכוב יציאה מן הארץ כנגד הקטין שיבוטל בכפוף לחתימת אם התובעת על כתב ערבות של 70,000 ש"ח.

צו העיכוב בוטל בעקבות בקשת האם לצאת עם הקטין לחופשה בת שבועיים במוסקבה, אך בתום השבועיים לא שבה האם ארצה, ולאחר זמן התברר כי היגרה עם הקטין לקנדה ואינה מתכוונת לשוב ארצה. רק כעבור מספר חודשים, ובעקבות הליך משפטי שניהל האב בקנדה, הוחזר הקטין לארץ.

בתביעה שהגיש, בה דרש לחייב את הסבתא במלוא סכום ערבותה, טען האב כי חטיפתו של הקטין תוכננה היטב על ידי אמו ועל ידה במשך שנתיים וחצי לפרטי פרטים.

הסבתא טענה, כי לא ידעה כי אין בכוונת ביתה לשוב מייד עם תום החופשה, וכי אין זה צודק לחייבה במלוא סכום ההתחייבות כאשר זמן קצר לאחר המועד הנקוב בכתב ההתחייבות, הושב בסופו של דבר הקטין ארצה.

השופט אסף זגורי קיבל כאמור את התביעה, וחייב את הסבתא במלא סכום הערבות. השופט דחה את טענת הסבתא לפיה לא הבינה כי ניתן יהא לאכוף התחייבותה גם מקום שהקטין יחזור במועד מאוחר יותר, וקבע כי אין 'לגמד' את משמעות חתימתה על גבי כתב ההתחייבות.

עוד נפסק, כי במקרה הנדון, מדובר בהתחייבות לשיפוי ולא בערבות במובנה הקלאסי, ולפיכך הערבה מאבדת הגנות שונות הקבועות בחוק הערבות, ובנוסף יש לפרש את ההתחייבות בצורה מצמצמת, כך שאין לקבל את טענתה לפיה חזרת הקטין ארצה בכל מועד מפקיעה את תוקף ההתחייבות, וכך גם מבחינת שיקולי מדיניות משפטית.

"הרחקת קטין ממרכז חייו ומאחד מהוריו לתקופה ארוכה הינה פגיעה בזכויותיו החוקתיות של הקטין ושל האב. [...] משמורחק הקטין ולא חוזר בדיוק במועד שנקבע בהסכמות ולא ניתנה הסכמה של האב להארכת המועד, מחייב האינטרס הציבורי פירוש דווקני של כתב ההתחייבות ויתר ההסכמות. אינטרס זה כולל מאליו את אינטרס הקטין, אינטרס האב ואינטרס הציבור בכלל" כתב השופט, ופסק כי גם אם לא נקבע כממצא כי אכן הייתה קנוניה של הערבה ואם הקטין להרחיקו לקנדה, עדיין מדובר בהתנהלות בלתי אחראית ורשלנית של הערבה, ולכן, ובהתחשב בנזקים שנגרמו לאב, מוצדק לחייבה לפצותו במלא סכום הערבות עליה חתמה.

לפסק הדין בעניין א.ק נגד א.א.

למדור: דיני משפחה

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

חוקים קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
נהג "אגד" חויב לשלם לגרושתו 725 אלף ש'
אילוסטרציה: Mitchell Johnson on Unsplash
תבעה מיליון שקל מבעלה לשעבר כי ״בגד בה עם חברותיה הטובות״
עו"ד מיטל כסיף (צילום: שלומי ארביב) [אילוסטרציה חיצונית: dolgachov, 123rf]

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ